ArcheoSupport bv
Postbus 41091
9701 CB GroningenMob.06-29060092

ArcheoSupport

Gertie Bergsma

Naam: Gertie BergsmaGertie Bergsma, fysisch antropoloog

Telefoon: 050-3130892


Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Kwalificatie: senior specialist fysische antropologie, senior KNA-archeoloog.

 

Opleiding: Doctoraalexamen archeologie, richting Pre-en Protohistorie van Noordwest-Europa aan de Rijksuniversiteit Groningen.

 

Al tijdens de studie is bij Gertie de interesse voor het Noordnederlandse terpengebied en de specialisatie fysische antropologie ontstaan. Vanwege het laatste heeft Gertie in 2001 meegewerkt aan de expositie "Hel en Hemel. De Middeleeuwen in het noorden", opgesteld door de kunstenaar Peter Greenaway in het Groninger Museum. Hiervoor heeft ze ook een bijdrage geschreven in de tentoonstellingscatalogus.

Na haar studie is Gertie de commerciële archeologie ingerold, waarbij ze veel ervaring heeft opgedaan in de Nederlandse archeologie. Inmiddels is ze een allround Senior KNA-archeoloog met ruime ervaring in projectleiding van archeologisch onderzoek. Als leidinggevende is ze werkzaam geweest bij grootschalig nederzettingsonderzoek in Drenthe en Gelderland (Midlaren, Emmen, Borger, Putten, Vasse, Twello) en in het noordwestelijk terpengebied. De projectleiding bij grootschalige projecten betekende leidinggeven aan meerdere veldteams die regelmatig werden bijgestaan door vrijwilligers, maar ook procesbewaking van begin tot eind.

 

Naast archeologische (veld)werkzaamheden heeft Gertie werkzaamheden uitgevoerd m.b.t. de specialisatie fysische antropologie. Inmiddels heeft ze ruime ervaring met studie naar menselijk skeletmateriaal, maar ook crematieresten, en met publicatie van de resultaten. Tevens heeft ze ervaring in opgravingen van grafvelden, zoals Groningen Martinikerkhof en Jodenkamp, Vlissingen Oude Markt, Arum kerk, Rossum, uit diverse archeologische perioden (Neolithicum-Nieuwe Tijd). 

 

Publicatielijst Gertie Bergsma