ArcheoSupport bv

Alles voor uw archeologisch onderzoek

Diensten

Archeologisch leer

Bij opgravingen worden soms voorwerpen van leer gevonden. Vaak zijn dit schoenen, of delen van schoenen. Vooral als het gaat om contexten uit de Middeleeuwen of de Nieuwe Tijd, is de kans aanwezig dat er voorwerpen van leer worden gevonden. Maar ook is het mogelijk dat er lederen voorwerpen worden aangetroffen uit bijvoorbeeld de Romeinse Tijd, maar deze vondsten zijn echter veel schaarser. Als de bewaaromstandigheden van de lederen voorwerpen gunstig zijn, dan kunnen ze eruit zien alsof ze gisteren gemaakt zijn, temeer daar, vooral als het om schoeisel gaat, we soms dezelfde modeverschijnselen als heden ten dage zien. Schoeisel was en is modegevoelig. Sommige middeleeuwse schoenen lijken sterk op tegenwoordige modellen.

Aan de hand van modetrends en de gebruikte vervaardigingstechnieken, kan het object vaak vrij nauwkeurig worden gedateerd. Vaak bestaat een vondstcomplex uit meerdere materiaalcategorieën, waardoor een goede datering en interpretatie tot stand kan komen. De studie naar de lederen voorwerpen kan hieraan een goede bijdrage leveren.

De mate van detail van de determinatie wordt bepaald door de onderzoeksvragen in het PvE. In elk geval wordt het natuursteen gedetermineerd op artefacttype en daarmee gebruik, maar ook op steensoort en daarmee de herkomst. Op basis van verspreidingsanalyse kunnen deze artefacten worden gekoppeld aan woonstructuren om zo activiteitsgebieden te herleiden. De resultaten van het onderzoek worden verstrekt in een deelrapport volgens de eisen van de opdrachtgever. Alvorens het resultaat van de studie aan de synthese wordt toegevoegd, worden de uitkomsten van het onderzoek besproken met medespecialisten. Doordat er een groot aantal materiaalspecialisten aan ArcheoSupport verbonden is, kan dit de studie van het vondstcomplex aanzienlijk verrijken en het uiteindelijke rapport een meerwaarde geven.

Bij ArcheoSupport hebben we alle kennis en kunde in huis om lederen voorwerpen te reinigen en conserveren, waarna het bestudeerd, beschreven en gedateerd kan worden.
De bestudering van het archelogisch leer wordt bij ArcheoSupport uitgevoerd door drs. Marcella Blom.

ArcheoSupport

ArcheoSupport archeologie

Diensten


Publicaties


Persoonlijke publicaties

Contact

Postbus 41091
9701 CB Groningen

info@archeosupport.nl

06-29060092

Grondprofiel van Middeleeuwse boerderij (Loppersum).

ArcheoSupport Logo